Teljeskiőrlésű sós rudak

Magunk mögött a tavalyi év, a szilveszter, de idén is biztos akad majd alkalom, amikor a sós ropogtatni valók előkerülnek vendégvárónak vagy csak azért mert éppen megkívántuk. A lisztnek 40%-a teljekiőrlésű liszt, így gondoskodunk az elnyújtottam vércukorszint emelkedésről, a normális bélperisztaltikáról és a rudacskák laktató értékéről. A túrónak köszönhetően fehérjetartalmát is növeljük a tésztának a hagyományos recepthez képest. Erre a receptre is azt kell írnom, hogy roppant egyszerűen elkészíthető, a tésztának mindössze négy összetevője van. És hogy mennyi lesz ebből? Hát jósok. Ez ugye függ, hogy milyen vastagra nyújtom a tésztát és mekkora rudakat vágok le belőle.

HOZZÁVALÓK

  • 250g túró
  • 250g vaj/ margarin
  • 150g búza-, durum- vagy fehér tönkölyliszt
  • 100g teljeskiőrlésű liszt (pl. búza, rozs, zab)
  • só ízlés szerint

+ tetejére 1 tojás és sajt, lenmag, tökmag, mák tetszőlegesen

ELKÉSZÍTÉS

A hozzávalókat – a tojás és szóratok kivételével – összegyúrom, és pár percig pihenni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra és kibélelek egy tepsit sütőpapírral.

A tésztát kinyújtom, és tetszőleges méretű téglalapokra/rudacskákra vágok belőle. Szépen elrendezem őket a tepsiben, majd megkenem a felvert tojással és megszórom mindegyik tetejét a reszelt sajttal, tetszőlegesen magokkal, vagy akár semmivel sem.

Kb. 10-15 perc alatt készre sül. Ha szép aranybarna színt kap, készen is van.