Teljeskiőrlésű zsömik

A nagy lelkesen befogadott kenyérsütőgéppel (szegényt nem használták, szóval új gazda után kellett néznie) április vége óta kísérletezem. Először kenyeret sütöttem benne, de mivel a kenyér alakja nem tetszett, és morzsálódott is a tészta (tudom, ezen egy kis receptmódosítással lehetne változtatni), így zsemlére váltottam.  A zsemlét könnyű porciózni és jól elfér benne mindenféle feltét és zöldség. 🙂 Ha pedig sokat készítek, le is szoktam fagyasztani. A zsemle készítéséhez tulajdonképpen nem kell feltétlenül egy kenyérsütőgép, a dagasztást kézzel is lehet természetesen végezni. A mennyiségeket a gép mérőpohárkájának megfelelően írom le. Egy pohár kb. 150g lisztnek felel meg és  200ml folyadéknak. 

Hozzávalók (5 zsemléhez):

  • 1 mérőpohár langyos víz
  • 2 tk só
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1 mérőpohár simaliszt
  • fél mérőpohár zabpehely
  • 1,5 mérőpohár teljeskiőrlésű liszt
  • 2 ek instant élesztő

Elkészítés :

A kenyérsütőgép keverőjébe beleöntöm a langyos vizet. Hozzáadom a sót és az olajat. Rámérem a liszteket és a zabpelyhet, majd hozzáadom az élesztőt. A géppel dagasztom a tésztát, majd kelni hagyom egy kis időre. Ha a tészta nem akar összeállni,ragad, tegyél hozzá egy kis lisztet. Ha úgy érzed nagyon kemény, akkor pedig egy kis vízzel tudod lágyítani a tésztát.

A tésztát öt felé osztom. Lisztezett felületen zsemleformát formázok belőlük, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem. A tetejüket egy kés hegyével keresztalakban bevágom. A sütőt előmelegítem 200 fokra, a zsemléket egy kicsit keleszteni hagyom, majd betolom őket a sütőbe. Sütésnél figyelni kell, hogy gőzös sütőteret biztosítsunk a zsömiknek, vagyis: egy jénaiba öntsünk vizet és ezt is csúsztassuk a sütőbe, a tepsink alá. Körülbelül 25 perc alatt készre sülnek a szépségek. Én a sütés vége felé 2x meg szoktam kenni a tetejüket hideg vízzel, ettől kicsit fényesebbek lesznek! 😉