10 jó tanács az Egészség Világnapja alkalmából

Ma van egészség világnapja. A WHO (World Health Organization) szerinti értelemben „az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”.

Én csak az utóbbi időben jöttem rá, hogy ez mennyire igaz. Az egészséghez nem elegendő az egészséges táplálkozás vagy a rendszeres testmozgás, ez valami sokkal többről szól. Szóval az egészségünk megőrzéséhez és a betegségek elkerüléséhez elengedhetetlen az egészséges életmód kialakítása. Az életmódváltást pedig sosem késő elkezdeni!

Íme 10 tanács az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatban:

1. Étkezz napi többször (5-6 alkalommal) keveset! A reggeli kihagyása nem szerencsés, a nap többi részében úgyis bepótoljuk az addig esetleg “megspórolt” kalóriát.

2. Egyél minden nap zöldséget és gyümölcsöt! Bennük rejtőzik számtalan vitamin, ásványi anyag, rost és antioxidáns, ami a szervezeted számára szükséges.

3. A hagyományos pékipari termékek mellett, fogyassz teljeskiőrlésű liszt hozzáadásával készült termékeket is! Ez segíti az emésztést, illetve rendben tartja a vércukorszintet és segít testtömeged szintentartásban.

4. Többségében válassz zsírszegény tejet, tejtermékeket, húsokat és húskészítményeket!

5. Ételkészítéshez használj minél kevesebb sót és zsiradékot! A bepanírozott húst egy sütőpapíron, a sütőben is meg lehet sütni.

6. Édességet csakis a napi fizikai aktivitásod függvényében fogyassz!

7. Ne felejts el inni! Legjobb folyadék a víz! Törekedj a napi minimum 1,5 liter bevitelére!

8. Ügyelj az alkoholbevitelre! Ha iszol, válasz jó minőségű vörösbort, ebből nőknek 1,5-2 dl, férfiaknak 2-2,5 dl a napi mérték!

9. Napi 2 csésze kávénál ne igyál többet, hiszen a koffeint is túl lehet tolni!

10. És nagyon fontos: élvezd az ízeket, légy kreatív, bátran kísérletezz a konyhában, törekedj a változatosságra!

Ezen kívül ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás beiktatására, végezzünk erőnlétünknek megfelelő mozgássorozatokat! Mindig szakítsunk időt az “énidő”-re, vagyis a kikapcsolódásra, a feltöltődésre! Ápoljuk kapcsolatainkat, tervezzünk programokat családunkkal, párunkkal, barátainkkal, szeretteinkkel!

A képeket egy holland tengerparton készítettem, ahol éppen az “énidő”-met gyakoroltam 😉