Fókuszban a táplálkozási napló

Nyűg vagy segítség? Fókuszban a táplálkozási napló

Hallottál már a táplálkozási naplóról? A táplálkozási vagy más néven étkezési napló egy olyan jegyzet, amiben pontosan vezeted, hogy mikor mit és mennyit ettél-ittál a nap folyamán. A dietetikusok is előszeretettel kérhetnek Tőled ilyet, hogy pontosabb képet kapjanak a táplálkozási szokásaidról.

 

Mikor érdemes naplót vezetni?

Étkezéseink rögzítése több szempontból is ajánlott. Ha napközben folyamatosan vezeted – vagy a nap végén nyugiban leírod – az aznap elfogyasztott étel és ital mennyiségét, akkor szembesülsz csak igazán azzal, hogy mennyi és milyen nyersanyagot, ételt (ezáltal energiát és tápanyagokat) vettél magadhoz.

Ha fogyni szeretnél, a napló segítségével számolhatod ki, hogy mennyi kalóriát vittél be a nap folyamán. Cukorbetegség vagy inzulin rezisztencia esetén pedig az étkezések szénhidráttartalmát tudod követni, egyben memorizálni is azt. Az étkezések után jelentkező panaszokat (pl. puffadás, hasmenés, fejfájás, bőrtünetek) is rögzítheted a naplóban, ami azért jó, mert így könnyebb lesz kapcsolatot találni az elfogyasztott élelmiszer és a kialakult tünet között. Természetesen a diagnózis pontos felállításához majd a dietetikai konzultáció mellett egyéb más vizsgálat(ok)ra is szükséged lesz.

 

Hogyan vezesd naplódat?

Ha megbarátkoztál a gondolattal és kellően eltökélt vagy, hogy időt szakíts az étkezések pontos leírására, akkor már csak tollra és egy füzetre van szükség.

Amit mindenképp le kell jegyezned: mikor, mit (minőségi jellemzőkkel együtt, pl.: “teljeskiőrlésű”, “zsírszegény” vagy pontos márkamegnevezés) és mennyit (pl.: g, dl, darab) ettél, illetve mennyi és milyen folyadékot ittál a nap folyamán. Fontos, hogy mindent írj le, és legyél őszinte magadhoz! Ha több csokit ettél a kelleténél, azt se titkold el!

 

Kinek nyújt információt a táplálkozási napló?

Elsősorban Neked, hogy tükröt kapj táplálkozási szokásaidról. Emellett nekünk dietetikusoknak is, hiszen táplálkozási szokásaidba belelátva, szaktudásunkkal segíteni tudunk, milyen módon korrigáld azt, ha szükséges.

Legyen szó bármely táplálkozással összefüggő betegségről (pl. cukorbetegség, vese-, gyulladásos bélbetegség, táplálékallergiák és intoleranciák), normálistól eltérő laborparaméterről (pl.: koleszterin, triglicerid, húgysav), vagy átmeneti állapotról (terhességi cukorbetegség), a dietetikussal való konzultációra érdemes már a naplóval érkezni, hogy a tanácsadás sokkal személyre szabottabb legyen.

Hidd el, a rászánt idő biztosan megtérül! 😉