Ügyelj a vízbevitelre!

Egy kis nyári útravaló a nagy melegre való tekintettel.. de természetesen ez a szösszenet az év minden egyes napjára ugyanúgy vonatkozik!

 

Mi történik, ha nem iszunk?

Mivel az agyunk kb. 80%-a víz, nem is csoda, hogy a folyadékhiány első tünetei mind ezzel kapcsolatosak lesznek. Fejfájás, gyengeség- és fáradtságérzet, csökkent koncentráció, ingerlékenység, szédülés vagy akár ájulás. Ezen kívül szájszárazságot, csökkent vizelet mennyiséget, szárazabb bőrt, lassabb emésztést és gyomorégést is tapasztalhatunk. Az emberi szervezet 70-72%-a víz. Ha például – tegyük fel – egy lakatlan szigeten ragadnánk mindenféle élelem és víz nélkül, 3-4 napig húznánk folyadék hiányában. Élelem nélkül akár hetekig is kibírnánk – de természetesen ezt azért semmiképp se próbáljuk ki! 🙂

 

Honnan tudhatom, hogy eleget ittam-e?

Nos, a vizelet mennyisége és színe mindenképpen egy árulkodó jel. Ha a mellékelt skálára (mely a vizeletszineket skálázza) vetünk egy pillantást, és 1-3 valamelyike jellemző ránk, akkor elmondható, hogy hidratáltak vagyunk. Amennyiben a 4-6 a mi színünk, úgy sajnos dehidratáltnak vagyunk tekinthetők, ami azt jelenti, hogy inni kell. A 7-8 pedig az extrém dehidratáltságot jelenti, ami súlyos folyadékhiányra utal. Érdemes végiggondolni, hogy mennyit szoktunk inni a nap folyamán, akár kezdetben egy füzetben vezetni is. Ha tudod magadról, hogy keveset iszol, állítsd be a telefonod, hogy óránként jelezzen: „inni kell!” A szükséges folyadékmennyiség napi minimum 1,5 liter, de szerencsés 2-2,5 litert biztosítani a szervezet számára. Egy lázas állapot, vagy ilyenkor a kánikula idején különösen figyeljünk oda a hidratáltságunkra!

Vese- vagy szívbetegség esetén az orvos pontos mennyiséget is előírhat a folyadékbevitellel kapcsolatban. Természetesen ilyen helyzetekben fontos ezt a szervezet állapotához igazított, előírt mennyiséget betartani!

 

Rendben, igyunk! De mit?

Különbség van a vízbevitel és a folyadékbevitel jelentések között. Szervezetünknek vízre van szüksége, így a legjobb folyadékpótlási opció maga a víz. Ha például más folyadékot választunk (gyümölcslevet, üdítőt, koktélt vagy kakaót iszunk), akkor a víztartalom mellett másféle tápanyagokat is bejuttatunk, ami plusz kalóriával jár. Jó frissítő lehet a meleg nyári napokra, ha kombinált zöldség-gyümölcsleveket vagy smoothie-t készítünk!

Nem csak inni, hanem „enni” is lehet a vizet. Rengeteg élelmiszerünk magas a víztartalma. A zöldségek és a gyümölcsök vezetik listát, de a tejtermékek is jelentős víztartalommal rendelkeznek. A gyümölcsök esetében a görögdinnye (92%), a zöldségeknél pedig az uborka (96%) a legmagasabb víztartalmú, a tej és tejtermékek közül pedig a tej (88%). Tehát amikor ezeket eszegetjük vagy megkívánunk egy tál levest, akkor ezzel mind mind a hidratáltságunkhoz is nagyban hozzájárulunk! 😉