Táplálkozz okosan – Húsvét alatt is!

Mint minden más ünnep alkalmával, húsvétkor is vágyódunk a finom ízek után. Ezzel nincs is semmi baj, viszont van néhány javaslat, amellyel a tradicionális ételek élvezetének és az okos táplálkozásnak a ‘lagom’-ja megtartható.

1. Sonka, tojás, kalács és minden mi jó

Először is nem kell kimaradni a “jóból”. Még abban az esetben sem, ha egészségi probléma miatt diétát kell tartani. Hiszek abban, hogy ilyen helyzetben, ha nem is minden hagyományos nyersanyagot, élelmiszert vagy ételt jelentve, de tervezhető olyan ünnepi menü, amely a diétába beiktatható és nem mellékesen még finom is. A diétánknak megfelelő nyersanyagok, élelmiszerek és ételek listájának összeállításában pedig csakis dietetikus tud segítséget nyújtani. Tulajdonképpen ez az első lépés, hogy tudatosan készüljünk az ünnepi napokra.

Akár “diétatartók” vagyunk akár olyanok, akiknek nincsen táplálkozást érintő egészségi problémája, jó tanács: ne legyen egész nap kint az asztalon a sütemény vagy a sós rágcsálnivaló! Sütemények tekintetében helyezzük előtérbe a gyümölccsel, tejtermékkel készült finomságokat. Szerencsésebb, ha aprósüteményt készítünk, hiszen ezekből egy egy darabot is be lehet kapni, amivel kevesebb energiát viszünk be, mintha egy krémesebb süteményt, például egy szelet tortát ennénk. A finomságok tésztájába csempésszünk teljeskiőrlésű lisztet is, mellyel egy magasabb laktatóértéket lehet elérni, ezáltal később leszünk éhesek. Egy ilyen recept például itt is található.

Reggelinél nem kell mindent végigkóstolni, a tojásos saláta vagy a sonka megvár minket vacsorára is. Tekintve, hogy a sonka miatt több sót (nátriumot) viszünk be szervezetünkbe, ezt némileg ellensúlyozhatjuk egy nagyobb zöldségbevitellel, szóval elő a hagymával, salátával, retekkel! Reggelire és vacsorára érdemesebb sós ízvilágú ételeket választani, a süteményt kis mennyiségben hagyjuk meg a tízórai vagy uzsonna számára.

Ezzel a képpel kívánunk Botond nevű nyúlammal, Kellemes Húsvéti Ünnepeket! ?

2. Napi többször keveset

Ha könnyedén szeretnénk átlendülni az ünnepek alatti ételáradaton, akkor érdemes figyelmet szentelni arra, hogy az étkezéseink alkalmával kisebb mennyiségeket együnk. Ez viszont csak akkor megoldható, hogyha főétkezéseinket, tehát a reggelit, az ebédet és a vacsorát, kis étkezésekkel, vagyis tízóraival és uzsonnával egészítjük ki. Ez azt jelenti hogy körülbelül három óránként ajánlott egy-egy étkezést beiktatni a nap folyamán.

Ha gyakorlatiasan szeretném megközelíteni a dolgot: a reggelim ne legyen ‘terülj terülj asztalkám’, hiszen ott vár majd úgyis a tízórai amellyel ebédig ki tudom húzni, ahol szintén nem kell minden fogást kétszer tányérra pakolni és megenni, hiszen lesz egy uzsonnám is majd a vacsora előtt. Ha életmódszerűen többször, de keveset eszem, akkor a szervezet megszokja, hogy nem kell tartalékolnia (felgyorsul az anyagcsere) és a bevitt energiát fel is használja. Természetesen erre testmozgással és megfelelő vízbevitellel rá is tudunk segíteni! 🙂

3. Ne felejts el inni!

Sajnos előfordul, hogy a szervezet nem jelzi, hogy szomjasak vagyunk, de ez nem jelenti azt hogy nincs szükségünk a víz jelenlétére. Az Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a napi 8 pohár (1 pohár= kb. 2.5 dl) folyadék beviteli mennyiségét javasolja. Érdemes látható helyre kitenni a vizet, teát és igyunk is belőle. Vannak mobil applikációk, amelyek kifejezetten erre a figyelmeztető célra lettek kitalálva. Ezeket az ünnepektől függetlenül is lehet alkalmazni, ha tudjuk magunkról, hogy kevesebbet iszunk a kelleténél. A mennyiség mellett a minőség is fontos. Örök igazság, hogy legjobb folyadék a víz, mivel erre van a szervezetnek szüksége. Törekedj a mértéktartó alkoholfogyasztásra, hisz ne feledd, bizony az alkohol is jelentős energiatartalommal bír!

4. A csoki nyuszi kérdése

Ha csokoládét hoz a nyuszi, akkor válasszunk jó minőségűt, vagyis a kakaóvajból, kakaómasszából és kakaóporból állót. Kerüld a bevonó masszából előállított édességeket, a kakaóporból és növényi zsírokból állókat, amelyek főként a szív- és érrendszerünk számára káros transz-zsírokat tartalmaznak. Mindemellett a gasztro ajándék még mindig menő! 😉 Készíthetünk mi magunk is tojás vagy nyuszi alakú linziket, mini muffint vagy ‘cake pop’-okat is szeretteink számára.