Egy kis nutellázódás!

Sűrű, krémes és szép látvány, ahogy felsiklik arra a felületre, melyet hamarosan meg is eszünk. Néhány szót a nutelláról.

Kalácsra vagy csak egyszerűen kenyérre, zsemlére, kiflire, háztartási kekszre – a “diétázóként” meg puffasztott rizsre – kenjük. Bele a palacsintába, vagy a muffint ezzel töltjük meg. A nutella finom, a nutella eteti magát, a nutellát egyszerűen szeretjük! Mégis, nézzük meg egy kicsit közelebbről mit is eszünk!

Tápanyagtartalom 

Jó tudnod, hogy 2 evőkanálnyi mennyiség már 21 gramm cukrot tartalmaz. Igen, 21 grammot! Ez nem meglepő, hiszen a képen is látszik, hogy a termék jónagy hányada cukor. Ezzel a 2 evőkanálnyi mennyiséggel (amit önmagában vagy valamire kenve megeszel) már 190 kalóriát juttatsz be a szervezetedbe. Ezen ne csodálkozz! A cukor mellett a pálmaolaj a másik jelentős hozzávaló. Ez a 190 kalória annyi, mintha egy 5 dekás szeletnyi kenyeret megkennél vékonyan vajjal vagy margarinnal, rádobnál 3 szelet csirkemell sonkát és néhány uborka karikát.

Nos, emellett valamennyi mogyoró van benne, de inkább ropogtass el pár szem mandulát, mogyorót, diót a nap folyamán, ne a nutellával biztosítsd az olajos mag beviteledet (ami egyébként jó omega3 zsírsav forrás)! ?

Összetétel

A kép magáért beszél. A nutella legnagyobb hányadú összetevője a cukor, melyet a pálmazsír követ. Aki követi híreket, pontosan tudja, hogy mely helyeken (esőerdők), milyen áldozatok árán (esőerdők pusztítása – szegény csimpánzok és haverjaik!) terjeszkednek az olajpálma ültetvények. A termékelőállításhoz a pálmaolajat – mint olcsó zsiradékforrást – rengeteg cég használ fel, így tudatos fogyasztóként törekedni kell arra, hogy minél kevesebb pálmaolajjal készült terméket fogyasszunk!

‘Home made’ nutella

Szóval a nutella az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része lehet, amennyiben megfelelő gyakorisággal és mértékkel illesztjük be étrendünkbe, és természetesen lemozogjuk a bevitt energiát. Aki szeret kísérletezni, az otthon is el tudja készíteni magának egy kis mogyoró, porcukor, kakaópor, olaj, és vanília, só segítségével. Recept például itt 🙂